Vroege bloembollen: voor hommels en bijen!
Vroege bloembollen: voor hommels en bijen!
Het Nationale Bloembollen weekend
De lente van 2024 is al begonnen
Op 7 oktober was het Nationale Bloembollen weekend in Culemborg. Dit evenement promoot het planten van bloembollen. Leuk en belangrijk! Het planten van vroege bloeiers is van levensbelang voor hommels, bijen en andere insecten. En voor ons!
Voedsel & bevruchting
Vroeg planten betekent vroeg bloeien. En dus: voedsel (nectar) voor insecten. Dat is hard nodig. Want het voorjaar warmt steeds vroeger op. En insecten vliegen ook eerder uit. Maar zo vroeg in het voorjaar is er (te) weinig voedsel. De laatste jaren loopt het aantal insecten dan ook sterk terug. Dat heeft grote gevolgen voor ons ecosysteem.
Insecten zijn belangrijk voor de bevruchting van bloemen, planten en voedselgewassen. (Stuifmeel). Maar als hommels en bijen zelf te weinig voedsel vinden…?!
Actie dus
Met het Nationale BloembollenWeekend startte de landelijke bloembollen plantactie. Het begin van een jaarlijkse traditie. De initiatiefnemers – Stichting Steenbreek, Stichting The Pollinators en Bee Foundation – willen zoveel mogelijk mensen inspireren om bloembollen te planten. Hoe meer, hoe beter. Voor de insecten, en voor ons.
Doe ook mee!
Iedereen kan meedoen. Jong en oud. Alleen of samen. Bloembollen kun je planten tot eind november, begin december. En wat is er leuker dan in het vroege voorjaar te genieten van kleurrijk bloeiende bloembollen. En zoemende hommels, bijen en andere insecten.
Biologische Bollen
Zorg wel dat je biologische bollen plant, dus zonder chemische middelen. Want die zijn natuurlijk niet goed voor insecten. Onder andere bij Tulipsgreen vind je biologische tulpenbollen, en handige tips. Dit bedrijf maakt serieus werk van duurzaamheid. https://www.tulipsgreen.nl/
Welke bollen bloeien vroeg?
Wil jij bloembollen planten die in vroege voorjaar lekker de kop opsteken? Dat heb ruime keuze. Gegarandeerd vroege bloeiers zijn natuurlijk sneeuwklokjes, die kunnen al in januari opduiken. Maar ook krokussen en narcissen, blauwe druifjes en irissen zijn er vroeg bij. En tulpen dan? Ja, die kun je ook in het (late) najaar planten.
Geef water!
Het is belangrijk om de bollen meteen na het planten water te geven. Dat bevordert de aanmaak van wortels. Die wortelvorming is belangrijk voor de weerstand van de bol tegen winterse temperaturen. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe sterker de bol.
====