Vroege bloembollen: voor hommels en bijen!

Aanleg
Peter
13/10/23
3
min lezen

Vroege bloembollen: voor hommels en bijen!

Het Nationale Bloembollen weekend

De lente van 2024 is al begonnen

Op 7 oktober was het Nationale Bloembollen weekend in Culemborg. Dit evenement promoot het planten van bloembollen. Leuk en belangrijk! Het planten van vroege bloeiers is van levensbelang voor hommels, bijen en andere insecten. En voor ons!

Voedsel & bevruchting

Vroeg planten betekent vroeg bloeien. En dus: voedsel (nectar) voor insecten. Dat is hard nodig. Want het voorjaar warmt steeds vroeger op. En insecten vliegen ook eerder uit. Maar zo vroeg in het voorjaar is er (te) weinig voedsel. De laatste jaren loopt het aantal insecten dan ook sterk terug. Dat heeft grote gevolgen voor ons ecosysteem.
Insecten zijn belangrijk voor de bevruchting van bloemen, planten en voedselgewassen. (Stuifmeel). Maar als hommels en bijen zelf te weinig voedsel vinden…?!

Actie dus
Met het Nationale BloembollenWeekend startte de landelijke bloembollen plantactie. Het begin van een jaarlijkse traditie. De initiatiefnemers – Stichting Steenbreek, Stichting The Pollinators en Bee Foundation – willen zoveel mogelijk mensen inspireren om bloembollen te planten. Hoe meer, hoe beter. Voor de insecten, en voor ons.

Doe ook mee!

Iedereen kan meedoen. Jong en oud. Alleen of samen. Bloembollen kun je planten tot eind november, begin december. En wat is er leuker dan in het vroege voorjaar te genieten van kleurrijk bloeiende bloembollen. En zoemende hommels, bijen en andere insecten. 

Biologische Bollen

Zorg wel dat je biologische bollen plant, dus zonder chemische middelen. Want die zijn natuurlijk niet goed voor insecten. Onder andere bij Tulipsgreen vind je biologische tulpenbollen, en handige tips. Dit bedrijf maakt serieus werk van duurzaamheid. https://www.tulipsgreen.nl/

Welke bollen bloeien vroeg?

Wil jij bloembollen planten die in vroege voorjaar lekker de kop opsteken? Dat heb ruime  keuze. Gegarandeerd vroege bloeiers zijn natuurlijk sneeuwklokjes, die kunnen al in januari opduiken. Maar ook krokussen en narcissen, blauwe druifjes en irissen zijn er vroeg bij. En tulpen dan? Ja, die kun je ook in het (late) najaar planten.

Geef water!

Het is belangrijk om de bollen meteen na het planten water te geven. Dat bevordert de aanmaak van wortels. Die wortelvorming is belangrijk voor de weerstand van de bol tegen winterse temperaturen. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe sterker de bol.
====

Tuin Blogs

Ontwerpen voor een wilde tuin

In een land waar maar weinig echte natuur is zoals in Nederland hebben veel mensen toch de behoefte om de natuur dichterbij te brengen. Daarom dat het omtoveren van je betegelde achtertuin tot een wilde tuin ontzettend populair is. Bij Gardenz bieden we een platform voor voor kant-en-klare tuinontwerpen zodat je precies weet hoe jouw […]
admin
03/07/24
7
min lezen

Geniet van de zomer met luxe ligbedden in stijlvolle tuinen

Er is niets heerlijkers dan op een warme zomerdag te ontspannen op een luxe ligbed in je eigen tuin. Het gevoel van de zon op je huid, het geluid van een zacht kabbelend waterelement, en de geur van bloeiende bloemen om je heen creëren een oase van rust. Bij Gardenz begrijpen we dit als geen […]
admin
22/06/24
6
min lezen

Prachtige wilde bloemen voor in jouw tuin – ontdek nu!

Wil je jouw tuin een magische touch geven? Veel mensen dromen van een tuin vol kleurrijke bloemen, maar weten niet goed waar te beginnen. Wilde bloemen kunnen hier de perfecte oplossing voor zijn. Ze brengen niet alleen leven in je tuin, maar zijn ook nog eens goed voor de natuur. Wist je dat wilde bloemen […]
admin
23/05/24
10
min lezen
Tuin toegevoegd aan verlanglijstje.
Tuin verwijderd uit verlanglijstje..